Musen

Vår sällskapsmus härstammar från husmusen, Mus musculus, och kallas oftast bara för tammus. Dansmus, popcornmus, micromus mm är missvisande öknamn på tammöss! Blanda inte heller ihop tammusen med taggmus, sebramus, gräsmus, nilmus eller natalpälsråtta (natalmus) då dessa är helt andra musarter utan något nära släktskap med tammusen - däremot kan ni läsa separat om dem, se i menyn "Andra musarter".

SE-YRRBLOSSETS

Mus Typer

Möss kan se ut på många olika sätt. Först och främst finns tre olika storlekar på mössen. Vi kallar dem svensk/vanlig typ, engelsk/stor typ och minimus/liten typ. Dessa tre storleksvarianter kan paras med varandra vilket har gjort att det finns många korsningsvarianter.

Den svenska, vanliga mustypen är det som mest i storlek och utseende liknar sin vilda släkting husmusen. Vikten är 20-30 gram och längd från nosspets till svanstipp ca 20 cm.

se-yrrblosset (86).jpg
Engelsk Typ, Choklad Korthår, SE-Yrrblossets

​Engelsk typ är en lång och stor mus framavlad för utställning.  Den har stora öron och svans som är längre än kroppen. En vuxen engelsktypad mus väger 40-60 gram, men kan även väga mer(upp till 100 gram är inte ovanligt), och är ca 30 cm lång från nosspets till svanstipp.

Minimus

minimus.jpg

Göteborgskexet, svart dutch, korthår, minimustyp, foto Gerodean Elleby

Minimus är den minsta varianten av tammus (ej att förväxlas med Afrikansk pygmémus mus minutoides). Svansen är mycket kortare än kroppen. Längd på en liten typ är 10-15 cm och vikt 10-20 gram. I Sverige finns huvudsakligen svartvita minimöss. Eller fanns, vi har tyvärr inte sett till denna lilla mus på ett par år nu.