Mat och godis

Musen är allätare. Den äter mycket i förhållande till sin storlek och skall därför alltid ha tillgång till mat. Det skall alltid finnas färskt vatten i buren.

SVEMUS rekommenderar att man istället för att köpa färdigblandade torrfoder gör en egen hemmablandning. Det är både färskare och mer näringsrikt.

SE-VATTNADALS

BASFODER

Basfoder (torrfoder) ska alltid finnas tillgängligt för musen. Här är det extra viktigt att tänka på socker- och fettinnehållet eftersom de äter så pass mycket av det. I basfodret ska de fyra sädeslagen ingå och sedan kan man tillsätta lite annat smått och gott. Man kan ha en sockerfri müsli som bas eller blanda helt själv. "Sockerfri" müsli kan ibland innehålla fruktsocker så man ska kolla extra noga, särskilt om man har en mus med fetgen. Till möss med fetgen (röda möss) skippar man torkad frukt och russin, feta fröer och nötter i basfodret. Det kan de få på sidan om istället! Röda möss har alltså en större benägenhet att utveckla fetma än andra varianter.

EN BRA BLANDNING ATT GÖRA SJÄLV

2 dl havre
2 dl vete
2 dl korn
2 dl råg
1/2 dl hirs
1/2 dl bovete
1/2 dl torrfoder för hund
2 msk solrosfrö
1 msk linfrö*
1 msk sesamfrö
1 tsk alfalfafrö
1 tsk quinoafrö

 

Det ska alltså vara rätt lite fröer. AXAs grynblandning innehåller endast havre, vete, korn och råg så om du vill kan du byta ut de fyra översta ingedienserna till 8 dl Axas grynblandning! Det blir alltså exakt samma sak.

TIPS PÅ MÜSLI

Änglamarks ekologiska basmüsli
Finax Sunt och gott sockerfri müsli
AXAs grynblandning
ICA's ekologiska müsli

Saker man kan tillsätta müslin

Solrosfrö, linfrö*(sparsamt), vetegroddar, hirs, kanarie-/undulatfrö, sesamfrö, bovete, mandelflarn, valsade ärtor, osötade majsflingor mm.

IMG_3699.jpg

TILLÄGGSFODER

Tilläggsfoder (blötfoder) kan de få flera gånger i veckan. Det kan vara frukt och grönt och lite kött och kolhydrater, matrester funkar super. Tänk dock på att ge mat som inte är så starkt kryddad! Kom också ihåg att tänka på fett- och sockerinnehåller. Nedan kommer lite tips:


GRÖNSAKER: avocado**, sallad, gurka, tomat, morot, andra rotfrukter, kål av olika slag, selleri, persilja, zuccini, grönkål, broccoli mm.


FRUKT: banan, äpple, päron, apelsin, melon mm.


BÄR: hallon, blåbär, jordgubbar mm.


PROTEIN: pannkaka, ostkaka, kyckling, rått kött, kokt kött (allt kött egentligen!) fisk, (all fisk som ej är giftig!) skaldjur, äggprodukter, mjölkprodukter mm.


KOLHYDRATER: quinoa, bulgur, couscous, kokt ris, kokt potatis, kokt pasta, välling, gröt mm.

Proteinet ska ligga på ungefär 20%. Massvis med grönsaker! Fokus på frukt och grönt! Det kursiva skall ges försiktigt eftersom det egentligen mest är bukfylla. Dräktiga och digivande musmammor och växande möss ska ha mer protein och fett i sitt foder. Även extra tillägg på kalcium (t.ex. via äggskal).

Källhänvisningar och andra artiklar om mat


* Vissa ger inte linfrö eftersom det innehåller blåsyra som är giftigt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge linfrö ändå eftersom det är så väldigt nyttigt! Man kan ge linfrö i torrfodret, men sparsamt.
**Vissa påstår att även fruktköttet i avocado är skadligt i stora mängder men då det inte finns några riktiga belägg för att så små mängder skulle vara farligt väljer många att ge avocado endå eftersom det är så väldigt nyttigt! Man kan ge avocado ibland, men sparsamt.

 

Möss ska ALDRIG äta

- Kärnan i stenfrukter som avocado, persika, plommon osv. (alltså frukter med en ensam kärna i mitten) De innehåller väldigt hög dos av den giftiga blåsyran som de faktiskt kan dö av! Skalet på avocado innehåller också höga halter blåsyra så även det är alltså förbjudet!
- Lutfisk
- Apelsinskal och andra fruktskal som är besprutade.

Giftiga växter
GiftinformationscentralenFörfattare: Sara Östlund