Läsa mer:
​
-
Kan man uppfostra möss? (Gerodean Elleby)
-
Kylskåpsmus (Gerodean Elleby)
-
Blyga möss (Sara Östlund)
-
Möss är sociala varelser (Gerodean Elleby)
-
Mushanar tillsammans (Gerodean Elleby)
-
Överdriven pälstvätt (Gerodean Elleby)
Beteende och hantering
Möss är små djur som bör hanteras varsamt. Det kan vara bra att veta vad man behöver tänka på när man ska tämja sin mus. Köper du din mus från uppfödare så är den förmodligen tam redan från början. Möss har väldigt intressant språk och som sociala djur är det väldigt spännande att studera deras beteenden. Det finns både bra och dåliga.
​
Musen är i grunden ett flyktdjur. Det innebär att den har en inneboende rädsla gentemot rovdjur och därmed även människor. Det är normalt att musen ryggar och springer undan när den blir rädd men den tama musen är avlad för att kunna trivas i bur och i närheten av människor och brukar i regel efter en stund komma fram och nosa på din hand av nyfikenhet.
Dove och Champagne Broken, LILJELUNDS
Hur får man en mus tam?
För att musen ska ha förutsättningar för att bli så tam som möjligt behöver den först och främst en genetiskt god grund, men även hantering redan från födseln. Det är också bra att musen får bo där där människor vistas ofta så att ett naturligt band byggs upp och så att musen vänjer sig vid olika ljud och rörelser.
Men det varierar från mus till mus hur väl anpassad den är att trivas hos människan. Det gäller att anpassa miljön för just din mus, en arg hane måste få bo själv och en ängslig mus kanske man måste vara lite extra försiktig med. Sedan är det också så att vissa möss inte alls fungerar som sällskapsmöss. Vissa möss är räddare än andra och det finns fler beteendestörningar som kan framträda hos tammusen.
​Var noga med temperamentet när du köper din mus (eller om det är honor, möss, mushonor ska aldrig gå ensam) och se alltid till att träffa musen innan du tar med den hem.
Att fånga en mus
Musen behöver komma ut en stund om dagen. Bäst fångar man en ovillig mus genom att lura in den i en toarulle eller tar ut hela sovhuset eller matskålen. Man kan ge den olika saker att klättra upp på om den känner sig osäker på att klättra direkt upp i handen. Krama gärna lite av ströt i buren i handen innan så att de känner en hemmastadd lukt i dina händer. Om man har ett bra läge kan man ta i svansroten och snabbt lägga över musen i handen men helst ska man vänta på musens egna initiativ eller som sagt lura in den i olika saker att lyfta upp den med. Man ska i alla fall aldrig jaga en mus utan tänka på dess egna fria vilja!
Möss är väldigt nyfikna av naturen och om du bara ger det massvis med tid kommer den att vänja sig vid dig. Locka gärna med godis och visa den att du kan sitta helt stilla och vänta ut den. Då lär den sig att lita på dig. Tammöss är intelligenta djur som vill ha kontakt med människor. Varje gång du pushar den för hårt eller skrämmer den tar du ett steg bakåt i er relation och måste börja om från början. Tålamod är grundregeln.
Otäcka ljud
Möss är mat åt många djur i naturen och därför måste de hålla ögon och öron öppna för eventuella faror. Därför reagerar de ofta mycket starkt vid höga ljud. Men det går att vänja dem vid det! Jag och många andra har mössen i köket eftersom man vistas där flera timmar om dagen. Nya möss är alltid lika förskräckta över hur mycket det skramlar. Jag visar dem då att de kan få en liten godis (solrosfrö brukar jag ge som ligger i en skål utanför lätt tillhands) varje gång jag är i närheten av buren och de ställer sig och tigger. De kopplar då mig till något positivt och istället för att bli rädda för skramlet i köket så vaknar de och sätter sig och tittar på mig och väntar på min uppmärksamhet. När de vant sig vid skramlet och att jag ger dem godis brukar jag börja öppna burluckan så att de får komma ut till mig och träna dem på att kliva upp i min hand och hämta godis. När man gjort det här många gånger så glömmer de till slut bort godiset och minns mig som en positiv upplevelse.
Nu för tiden vaknar ofta mina möss när jag stökar i köket och väntar på att få komma ut och få lite kel och busa runt på köksbänken och kanske få en liten godisbit.
Aktivering
Det finns mycket att göra när du har din mus ute. Låt den springa på ett bord med lite saker att undersöka. En skål, toarullar, olika material, en skål med mat, sovhuset, en gammal hatt eller vad som helst! Lägg tillbaka musen i sitt bo emellanåt så att den känner att den lätt kan komma hem. (Kan vara bra att göra om man vill slippa få så mycket kiss och bajs i händerna också). När musen väl en gång suttit i din hand och du lagt tillbaka den brukar den snabbt vilja komma upp igen! Möss är nyfikna av naturen.
​Mössen är så pass små att det inte skadar med ett springhjul till dem. Faktum är att de mår mycket bra av att få sin dagliga motion eftersom de är djur som rör sig otroligt mycket i naturen.
​
Läsa mer:
-
Musaktivering (Eva Johansson)
-
Roliga leksaker & aktivering (Gerodean Elleby)