top of page

Bur och tillbehör

Trots sin ringa storlek är möss intelligenta, nyfikna och aktiva djur som kräver mycket stimulans för att trivas i fångenskap.

Till att börja med bör man skaffa en rymningssäker och rymlig bur. Möss är små men väldigt aktiva! De ska ha utrymme att röra på sig, klättra och boa. Tänk också på att buren ska ha god ventilation.

Som bottenmaterial rekommenderas aspflis eller pappersströ (cellulosapellets). Hö och halm bör undvikas då det lätt ger ohyra som skabbkvalster och löss. Kutterspån är också olämpligt till möss av flera anledningar. Det kan ge dem ohyra, har dålig uppsugningsförmåga, är dammigt och är det gjort av barrträd kan det vara cancerframkallande.

Inred buren med kartonger, hus, leksaker och papper att boa med. Pinnar och kvistar uppskattar mössen att både gnaga och springa på.

Läsa mer:

bone satin långhår, Jennifer Carlsson

Buren

Buren ska vara en plats där musen kan sova, äta, leka och känna sig trygg. Det måste få plats med leksaker och ett eller flera trygga krypin.

​YTA

Enligt Jordbruksverkets regler ska musens bur ha en yta på minst 900 cm². Kvadratmetern räknar du ut genom att ta längden x bredden på bottenytan. Den kortaste sidan och höjden ska vara minst 20 cm. Har du flera möss ska varje mus ha minst 180 cm². Men ju större bur musen får dess bättre! Det blir dessutom enklare för dig att inreda buren med leksaker om det finns mycket plats. Har du en liten bur får du ha ett lekbord eller liknande med leksaker dit mössen kan få komma och leka varje dag.


Länk till burräknare för möss.

Buren

TYP AV BUR

Det finns lite olika typer av burar till möss. Här tänkte jag presentera några av dem.

Duna

Den är gjord i plastutförande med gallertak. Praktisk och enkel att städa. Lite svår att inreda dock men det är fantasin som sätter gränser! Plastsidorna skyddar mot drag och det stora taket ger lagom ventilation. Finns i olika storlekar och olika fabrikat men Duna är väl originalet. 

57028599W2_1_20.jpg

Gallerbur

Bra klättermöjligheter men det är ofta ganska svårt att få tag i musen i gallerburar då det för det mesta är mycket små luckor in till buren. Det gör det också ganska svårt att inreda om det  är för små luckor. Fördelar är att det är god ventilation (nackdel om du har dragigt hus) och av min egen erfarenhet verkar mössen gilla gallerburar mest. 

5333.jpg

 Akvarium/Terrarium

Perfekt i dragiga hus! Det skyddar musen från alla håll. Akvarium kan dock vara svåra att få god ventilation i, speciellt om de är högre. De måste ha gallertak om de används för att det ska finnas en chans för att det ska komma ner tillräckligt med syre. Det fina med glas är att man lätt ser igenom och det är nog den snyggaste "buren". Kan vara lite drygt att  städa eftersom det väger en del. Men glas har ett långt bäst-före datum och det är väldigt lätt att torka av alla glasytor med en trasa.

18499_PLA_skyline_Hamsterterrarium_Kerry

Hemmabygge

Ska man göra ett hemmabygge är det många saker att tänka på. De ska byggas så de är rymningssäkra och har god ventilation. Nackdelar med hemmabyggen är att om man slarvar med spackling och lackning kan det lukta illa ganska snabbt! Fördelar är att man kan få buren precis så som man vill ha den! Men man ska nog passa sig för att tro att det är billigt med hemmabyggen.  Ska du göra ett riktigt jobb så kan det ränna iväg.

Asset 9mouse no image.png

​LEKSAKER:

De flesta leksaker blir "nya" och intressanta igen efter ett varv i diskmaskinen. Variation är det bästa! Musen behöver möjlighet att lukta, smaka, klättra, springa, sönderdela material som papper, kvistar, blad osv.

Författare: Sara Östlund

STÄDNING:

Byt strö och bomaterial en gång i veckan. Diska buren vid behov. Byt leksaker en gång i veckan.

Bottenströ

I botten av musburen måste man ha ett bottenströ som framför allt suger up kiss, minskar lukt och ger dom en mjuk yta att gå på. Möss gillar att gräva och ibland även bygga bon och gräva tunnlar. För att dom ska göra det så bör man ha ett tjockt lager bottenströ. En annan bra anledning att ha djupt bottenströ är att desto mer man har desto mindre koncentrerat blir amonian från kisset vilket gör att man inte kommer behöva städa ur buren lika ofta. Det går jättebra att använda flera olika sorters strö, möss tycker om variation och kommer ha kul med flera olika material.

Då är ju frågan vad för bottenströ man ska använda, här går jag igenom några olika typer som finns med lite för och nackdelar.

CEDERSPÅN/FURUSPÅN

Nej

Ceder och tall är båda barrträd som har farliga terpentiner och syra som kan orsaka luftvägsinfektion and andra kroniska lungsjukdommar  både i möss och människor.

KUTTERSPÅN

Undvik

Kutterspån går att hitta på vanliga mataffärer eller i djuraffären och är gjort på mjukträ/barrträ eller träspån som inte specifikt säger vad för trä dom är gjort på har potentiellt samma problem som ceder och furuspån. Så det är bäst att unvika. 

CAREFRESH

Funkar bra!

Carefresh är ett pappers baserat bottenströ som är absorberande, mjukt, kontrollerar lukt bra och går fint att gräva tunnlar i! Carefresh är miljövänlig, komposterbar och innehåller inga farliga färgämnen. Den största nackdelen med carefresh är priset. Man kan blanda carefresh med ett annat billigare strö för att göra det lite billigare.

HAMPA STRÖ

Funkar bra!

Hampa strö, kallas inbland lättströ, är ett växtbaserat strö som är absorberande och kontrollerar lukt bra. Det är relativt billigt, speciellt om man köper större mängder åt gången. Det är lite för löst för att gräva tunnlar och bon men blir bättre om man blandar med lite mjukt gräs hö. 

LIN STRÖ

Funkar bra!

Lin strö är ett växtbaserat strö som är absorberande och kontrollerar lukt bra. Det finns inte lika tillgängligt som hampa strö men funkar lika bra.

ASPSPÅN

Funkar bra!

Aspspån är ett träbaserat bottenströ men mycket bra uppsugningsförmåga och hanterar lukt bra. Asp är ett lövträd och har därför inga terpentiner. Då asp är mjukare och mer poröst än al så suger det upp bättre och känns mjukare.

ALSPÅN

Funkar bra!

Alspån är också ett träbaserat bottemströ gjort på ett lövträd, men har lite sämre uppsugningsförmåga och är låte hårdare än aspspån. Alspån är säkert att använda.

TOA LÄTT

Okej!

Toa Lätt är ett naturströ som är ofarligt att använda men är lite för hårt att gå på och har dålig luktabsorbering. Funkar bra att använda i kombination med annat strö!