Avel

Möss lever 2-3 år. Hanar blir lättare tama än honor, men har en mer utpräglad och tyvärr genomträngande doft som de använder för att markera sitt revir. Det är ganska vanligt att en mushane inte kommer överens med andra mushanar, vilket betyder att den i så fall får bo ensam. Trots detta är möss flockdjur. Skall du ha honor bör du skaffa två stycken, då de trivs bäst i sällskap. 
Tänk på var du köper dina honor, eftersom de kan bli dräktiga redan vid 5 veckors ålder om det finns hanar i buren. Mushonan är mogen för parning vid 5-10 månaders ålder. Hon är dräktig i 21-25 dagar. Kullstorleken varierar mellan 5 och 15 ungar. De föds utan päls, öppnar ögonen vid 12-14 dagars ålder. Var noga med att sära honor från hanar vid 5 veckor för att slippa oönskade parningar. 

Könsskilllnad kan vara ganska svårt p.g.a. att hanen kan dra in sin pung. Pungen syns som ett hudveck mellan penis och anal. Honan har kortare avstånd än hanen mellan urinrör och anal. Dessutom har hon en slidingång straxt bakom urinröret, en hårlös sträng mellan slidan och analen samt 10 juver på magen. 

se-yrrblosset (25).jpg
  SE-YRRBLOSSETS  

Bra ställe att börja

Det är många som håller på med möss som avlar. Men det är inte så enkelt som man tror och det finns mycket som kan gå snett. Har du intresse för att ta en kull eller börja avla så rekommenderar jag dig att läsa på mycket först och lär dig hur musen ser ut och fungerar. Nedan finns bra artiklar att börja med.

 

Något som kanske inte ett tränat öga klarar av är att bedöma vilket djur som passar sig till avel. Här är en kort artikel om detta:
Grundbedömning av avelsdjur (Gerodean Elleby)

Det är också viktigt att kunna könsbestämma djuren. Eftersom de kan bli könsmogna redan vid fyra-fem veckors ålder så är det viktigt att sära på dem i tid! Här lär du dig att se skillnad på honor och hanar i en muskull: 

Se skillnad på mushona och mushane (Gerodean Elleby)

Och här är en tänkvärd artikel om hur fel det kan gå om du inte är förberedd på vad det innebär att ta kullar: 

Det där med avel (Lina Wallin)

​Om olyckan väl är framme och du behöver stöd och någon att fråga om råd, kanske inte zoobutiken har den kunskap du behöver. Hör istället av dig till en veterinär eller uppfödare. Tveka inte på att kontakta oss privat eller på facebook, i klubben finns det mycket kunnigt folk som kan svara på dina frågor!

Författare: Sara Östlund